Всичко, което трябва да знаете за стевията!

Стевия, наричана още Stevia rebaudiana, е растение, което е член на семейството на хризантемите, подгрупа от семейство Asteraceae (семейство амброзия). Има голяма разлика между стевията, която купувате в хранителния магазин, и стевията, която може да отглеждате у дома. Продуктите стевия, намиращи се на рафтовете за хранителни магазини не съдържат цели листа на стевия. Те са направени от силно рафиниран…

Виж още

Какво представлява Херпетиформен дерматит или болестта на Дюринг /DERMATITIS HERPETIFORMIS/

Какво трябва да знаете за херпетиформения дерматит Херпетиформен дерматит (Dermatitis Herpetiformis) (DH) е форма на цьолиакия. Това е състояние на кожата, характеризиращо се с групи сърбящи мехури. Поглъщането на глутен (протеин, съдържащ се в пшеница, ръж и ечемик) предизвиква реакция на имунната система, която отлага lgA антитела под най-горния слой на кожата. IgA антителата присъстват както в засегнатата,…

Виж още

Цитат от книгата “Пшеницата – маскираният убиец”

“Документираните специфични ефекти на пшеницата върху хората включват възбуждане на апетита, излагане на въздействието на мозъчно активни екзорфини (противоположността на естествено генерираните от мозъка ендорфини) -прекалени скокове в нивата на кръвната захар, които провокират цикли на бързо засищане, редуващи се с повишен апетит; процес на гликиране, който води до болести и преждевременно състаряване. -Характерни са…

Виж още

Немски ябълков кейк без глутен

Тази немски ябълков сладкиш се приготвя за по-малко от : 60 минутиИнфо Вегетариански, без глутен Продукти: 1lb ябълки (3-4 органични малки ябълки за печене, като honeycrisp) ½ чаша (79 грама) просо брашно Чаша + 3 супени лъжици (59 грама) безглутенов овесено брашно Чаша + 2½ супени лъжици (66g) сладко оризово брашно 2½ супени лъжици (20g)…

Виж още

Има ли в овеса глутен?

Zdravko Milanov В овеса няма глутен и в света не съществува технология за отделяне на глутен от овеса. Замърсяването се получава при култивиране в близост до други житни култури или при последващата обработка. Овесените ядки който са с надпис “Без глутен” се различават от нормалните само по това преди тяхното производсво линията е почистена от…

Виж още

7 храни със скрит глутен, за които не подозирате

В здравословното хранене съществуват определени тенденции. Една от най-популярните към ден днешен е отказът от глутен. С какво се провини този сложен протеин, съдържащ се в зърнените култури? Кой трябва напълно да забрави за него, а кога не е нужно? Само истината за „персона нон-грата“ на България! Толкова ли е опасен глутенът, колкото се говори…

Виж още

Безглутеновата диета – The gluten free diet

Ако имате целиакия, имунната ви система реагира на глутен и води до увреждане на лигавицата на червата. Това причинява симптоми на целиакия (цьолиакия, глутенова ентеропатия), включително подуване, диария, гадене, умора и главоболия. Това се случва само ако се яде глутен. Като избягвате глутена (някои хора също трябва да избягват овес), червата се лекуват и симптомите…

Виж още

Италианската компания д-р Шер, сменя два от безглутеновите си хлябове.

Безглутеновият хляб Pan Carre, Dr. Schär Италия (Пан Каре 2*200гр.), с който компанията беше известна още от началото на 2000г. вече е спрян от производство. На негово място се появи, новата рецепта и грамаж на Пан Бланко (Pan Blanco) 1*250гр. Новият хляб има по-високи вкусови качества и заявка за присъствие на всяка безглутенова маса в…

Виж още

С какво се хранят децата ни в училище? “По-добре” да не знаете?!

Пред Bulgaria ON AIR Велислава Каймаканова-Ножарова, която е родител, сподели че от години се бори с глутена и пшеницата. По думите ѝ именно консумацията на тези съставки са причината за увеличаващия се брой деца, заболели от дислексия. “В училището на дъщеря ми беше решено да не се предлагат пакетирани храни за децата. По този начин те не се…

Виж още

Изключването на глутена – стъпка към здравословния живот

Глутенът е несмилаем пшеничен протеин, който минава през чревния тракт, без да се абсорбира, което влияе негативно върху здравето. Следователно, ако изключим храните, които съдържат глутен, ще улесним възстановяването на увредените клетки. Това е и една от стъпките да се научим да живеем здравословно. Безглутенова диета включва избягване на зърнените култури като ръж, ечемик, пшеница,…

Виж още

България прави разработки за безглутенови храни

Откритията на Института за изследване и развитие на храните в Пловдив полезни и за бизнеса, и за потребителите, имат акредитирана лаборатория за 12 групи храни, напитки и води Салатата може да бъде не само вкусна, но и изключително полезна за здравето на човека, ако доматите и краставиците бъдат подправени с дресинг с пробиотик. Добавянето на…

Виж още